marți, 1 aprilie 2008
Ziua Pasarilor
În România, această sărbătoare îşi are originea în perioada dintre cele două războaie mondiale, fiind sărbătorită mai ales în şcoli, dar a fost treptat abandonată în anii 1945-1950. Elevii, de obicei sub coordonarea profesorului lor de ştiinţe naturale, instalau în acea zi sau în duminica apropiată cuiburile artificiale pe care le construiseră pentru păsări în timpul iernii. Din 1993, Societatea Ornitologică Română, organizaţie neguvernamentală de forţă în domeniu, a depus eforturi pentru a stimula profesorii de biologie să readucă în actualitate această zi tradiţională a păsărilor. În luna martie a anului 1994, Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei, în urma solicitării SOR, şi-a declarat acordul pentru organizarea în şcoli a Zilei Păsărilor şi a anunţat în acest sens inspectoratele şcolare judeţene. De atunci, 1 aprilie – Ziua Păsărilor – este sărbătorită în fiecare an în România.
ACŢIUNI. Evenimentele organizate cu ocazia celebrării Zilei Păsărilor oferă tuturor posibilitatea să se alăture membrilor şi voluntarilor Societăţii Ornitologice Române, care vor urmări migraţia de primăvară şi vor desfăşura diferite acţiuni de protecţie a păsărilor şi de informare a publicului asupra importanţei protejării lor. Organizatorii (coordonatorii sucursalelor SOR din ţară) vor fi prezenţi cu binocluri şi lunete, pentru a oferi asistenţă celor care vor dori să afle mai multe despre păsările care se pot vedea în apropierea oraşului lor.
Sursa: Jurnalul National
sâmbătă, 29 martie 2008
8o% dintre panceni au aratat ca le pasa , stingand lumina
Am pornit cu o strangere de inima in organizarea actiunii "Ora Pamantului 2008 ".
De ce?
Deoarece , gandeam eu , oamenii sunt reticenti la astfel de actiuni , mai ales in preajma campaniei electorale, cand orice eveniment este folosit pentru atragerea de voturi.
Dar nu a fost asa .
Ieri seara intre orele 20,00 si 21,00 , peste 80% din panceni s-au alaturat evenimentului , dovedind cale pasa . Le pasa ca iernile nu mai sunt ierni. Le pasa ca verile nu mai sunt veri. Le pasa de muntii de gunoaie care putrezesc sub cerul liber, facandu- le viata gri.
Faptul ca vocea lor s-a ridicat la unison cu cele de peste tot din lumea civilizata , s-a datorat parteneriatului dintre Clubul EcoMed-Panciu si Primaria Orasului Panciu. Dar , mai ales unui grup de elevi inimosi , care a fost vectorul principal . Acest grup format din elevi de la clasa aVI-a B, au batut strazile orasului, imparit peste 1000 de fluturasi la trecatorii de pe strada , la institutii si unitati economice, dicutand cu oamenii desprepoluare si schimbarile climatice.
Apoi a urmat comunicatul primarului Ion Petre . Acesta a sters urmele de indoiala din sufletele oamenilor , dand o mai mare valoare campaniei elevilor.
Nici nu se facuse ora 20,00 cand, rand pe rand , gospodariile si-au stins luminile . Era un bun semnal, ca actiunea va reusi.
Si, deodata , orasul s-a cufundat in bezna.Iluminatul stradal s-a intrerupt.Eram parte din spatiului intunecat si linistit al zanei nopti!
Nu stiu altii ce reverberatii au avut in suflet , dar eu, m-am simtit mandru de apartenenta la acesta comunitate de oameni muncitori.
Vibram cu totii la unison . Evenimentul stersese toate diferentele dintre “Noi “.Eram Pamanteni!
Pamanteni in lupta pentru mentinerea acestuia macar asa cum l-am primit noi, maturii de azi, pentru a-l lasa mostenire generatiilor viitoare.
Felicitari tuturor pancenilor !
joi, 27 martie 2008
Efectele incalzirii globale in Antarctica
Sursa: 24 de ore online
miercuri, 26 martie 2008
Veniti alaturi de noi!
Lumea civilizata gaseste modalitati de a atentiona asupra schimbarilor care ne influenteaza viata, zi de zi.
Una dintre ele este si Earth Hour - 2008 ,care se vrea a fi un eveniment global.
Programul "Ora Pamntului" ce a fost initiat in anul 2007 la Sydney- Australia , simbolizeaza faptul ca , numai impreuna putem avea un impact asupra poluarii si schimbarilor climatice .
Clubul EcoMed-Panciu, alcatuit din tineri inimosi, majoritatea de varsta scolara , cere concetatenilor sai sa fie alaturi de el , in aceasta actiune.
Ce putem face fiecare dintre noi ?
- sa stingem luminile in cladiri simbolice ale orasului ,in sediile companiilor, restaurante etc.- Fiecare dintre noi poate marca acest eveniment prin stingerea luminilor si chiar schimbarea becurilor incandescente cu cele eficiente energetic (becurile fluorescente), chiar daca , pe moment , costurile ni se vor parea mari. Nimic nu este prea mult, daca ne gandim la viitorul nostru si al copiilor nostri .
Vom transmite si noi , alaturi de intreaga lume , un semnal puternic ca suntem ingrijorati si totodata pregatiti de a lua atitudine impotriva poluarii si a schimbarilor climatice si asteaptam ca liderii nostrii sa ia actiuni inainte de a fi prea tarziu.
Fiti alaturi de noi, pe 29 martie 2008, stingand becurile intre orele 20,00 si 21,00.